Кои храни дават кръстосана алергична реакция
Снимка: Shutterstock
Навлизаме в сезона на алергиите. Цъфтежът на дървета и треви тази година започна по-рано, заради климатичните особености – повече слънце и по-малко валежи. И чувствителните към полените, започнаха да страдат.
Деца и възрастни с алергичен ринит усетиха полените по вечно течащия си нос, пристъпите на кихане, сърбежа и сълзенето на очите.
„Тези, които са алергични към полени, трябва да са особено внимателни и с някои храни. Алергичните към полените на брезата обикновено проявяват така наречената „кръстосана“ алергия към ябълки, моркови и фъстъци“, обясни академик проф. Богдан Петрунов пред NOVA.
На нашата географска ширина брезовият алерген разболява около една трета от всички чувствителни към полени, според алерголозите. Проблемът е, че тази алергия се съчетава опасно с различни храни и то с най-често консумираните пресни плодове, зеленчуци и ядки, без човек да подозира това.
Алергиите „сестри“ се определят още и като "кръстосани".
Брезовият алерген съдържа съставката профилини, която присъства и в много плодове.
„Хора, които страдат от брезова алергия, ако хапнат ябълка, череша, морков, фъстъци, лешници, получават така наречения орален алергичен синдром. Той се изразява в сърбеж в устата и подуване на устните“, обяснява д-р Мария Стаевска, алерголог в Александловска болница.
Това е типичната „кръстосана“ алергична реакция.
Орехи, праскови, вишни, киви, сливи, круши или картофи също могат да предизвикат такива симптоми.
Алергичните към полени на треви или зърнени растения пък често не понасят домати, соя и фъстъци. Когато ги ядат, се получават кръстосани алергични реакции между белтъците на поленовото зърно и на зеленчуците и плодовете.
Риск има само, когато те са сурови. Минат ли през кулинарна обработка, не са опасни.
Нещо повече - симптомите преминават, щом храната се преглътне. Алергенът е неустойчив. Когато от устата храната премине към стомаха, тя се разгражда, обяснява д-р Стаевска.
Веселина Мончева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари